Val je op met een kleine stand?

Peter brandt direct los: Een kleine, goed doordachte beursstand kan beter werken dan een heel grote stand, waar beursbezoekers door de bomen het bos niet meer zien. Met regelmaat zie ik grote stands die men helemaal vult met meubels of producten, maar dat leidt vaak af van de hoofdzaak. Bij de deelname aan een beurs stel je als exposant voorafgaand eerst een aantal vragen: Wat wil ik communiceren? Wat wil ik laten zien? Met hoeveel mensen kan ik de stand bemannen? Het ontwerp van een beursstand moet op al die vragen een passend antwoord geven.
Met een goed plan kan een opvallend ontwerp worden gemaakt, waarin het product of dienst van de exposant een centrale rol moet spelen. Daarnaast kunnen eyecatchers extra bezoekers trekken. Dit kunnen bepaalde specifiek ontworpen meubels zijn, maar ook met licht en kleur kan men aandacht trekken. Een stand uitgevoerd in de kleur van een huisstijl kan heel goed werken en hoeft niet altijd veel te kosten. Systeembouw is in velerlei kleuren leverbaar.

Hoogte
Peter geeft nog een gratis tip voor de kleine stand: Gebruik waar mogelijk ook de hoogte om op te vallen. Dat zijn goedkope meters! De meeste beursgebouwen zijn vrij hoog en door te werken met hoge wanden kun je als exposant goed opvallen. Door die hoogte krijgt een stand bovendien vaak een grotere indruk. Je moet daarbij wel rekening houden met de buren, want de afwerking van de hoge wanden aan hun kant moet natuurlijk ook netjes zijn.

VIP
Hoe ontvangen we op een kleine stand nu potentiële klanten of relaties waarmee we wat langer willen praten? Peter: In grote stands worden vaak vierkante meters ingeruimd om gasten in ongedwongen sfeer te kunnen ontvangen. De VIP-hoek is op vakbeurzen dé plek waar relaties worden onderhouden of waar zaken worden gedaan. In een kleine stand is dat moeilijker, hoewel aan een statafel, in een actieve setting, ook prima zaken gedaan kan worden. Daarnaast kun je een relatie altijd even meenemen naar een beursterras om daar, onder het genot van een kop koffie of lunch, in alle rust zaken te doen.
De afgelopen jaren hebben een fors aantal bedrijven kritisch gekeken naar de manier waarop zij deelnemen aan een beurs. In tijde van recessie wordt er dan bepaald wat deelname aan een (vak)beurs kost en oplevert, en of het aantal vierkante meters dat de stand beslaat rendabel is. Bedrijven besluiten dikwijls een kleinere stand te gebruiken of krachten te bundelen. Relaties uit de branche of bedrijven uit een regio neem samen in één stand deel aan een beurs.